Mooier Bergen / Wat is het succes achter de Hallen?

Mooier Bergen… Wat is het geheim achter het succes van de Hallen in Amsterdam?

Op 27 november trekken we eropuit om hier achter te komen
Emile van den Bergh, “Kom met ons mee! Bergenaren, architecten, kunstenaars, investeerders, ondernemers, raadsleden. Mensen die Bergen een warm hart toedragen zijn welkom!”

Wie ben ik?
Ik ben Emile van den Bergh, eigenaar van Boutique B&B ‘In de Aap’, beheerder van Herberg ‘in de Aap’, bedenker van feelgoodconcepts …maar bovenal liefhebber van Bergen.

Een klein jaar geleden heb ik mijn Markthal-Boutique hotel idee voor ‘Mooi Bergen’ in de Ruïnekerk gepresenteerd. Het plan werd met veel enthousiasme ontvangen. Tot op de dag wordt ik door Bergenaren op mijn ‘mooiere plan’ aangesproken.

Wij geloven er nog steeds in dat we een concept als dat van de Hallen in de Bergense maat kunnen gieten! En dat we daarmee iets toevoegen dat de identiteit én de lokale economie van Bergen versterkt. Bergen nog mooier maakt.

Wat gaan we vrijdag 27 november a.s. doen?
Tijdens de presentatie over De Hallen wordt verteld over de geschiedenis van de voormalige remise en werkplaats, over de verschillende plannen die vanaf de jaren ’90 voor de herbestemming zijn gemaakt en over het huidige gebruik van het complex. De Hallen werden gebouwd tussen 1901-1928. In de jaren negentig vertrok het Gemeentevervoerbedrijf en werd nagedacht over een nieuwe invulling. Inmiddels zitten er verschillende functies zoals een bibliotheek, een hotel, een bioscoop en winkeltjes in de voormalige remise. Daarnaast is er de fietsenwinkel Recycle die jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt een leerplek biedt. Ook Jeans School gebruikt een van de voormalige hallen. Het bijzondere aan het huidige gebruik is de combinatie van commerciële (oa het hotel, de studio’s en de foodhallen) en sociale huurders Recycle, Beeldend Gesproken (een galerie voor mensen met ene psychiatrische achtergrond) en Jeans School. Het succes van de herbestemming is groot en heeft invloed op de buurt wat betreft aantrekkingskracht, bedrijvigheid en huizenprijzen.

De presentatie en rondleiding wordt verzorgd door Wendeline Dijkman.

Wie is Wendeline Dijkman? 
Wendeline Dijkman is cultuurwetenschapper, met de richting architectuur. Bijna 15 jaar geleden startte ze De Gebouwengids, een bedrijf dat rondleidingen stedenbouw en architectuur verzorgt. De Gebouwengids geeft rondleidingen onder andere in EYE, De Hallen en het conservatorium, maar ook in gebieden zoals Amsterdam-Noord, het NDSM-terrein, IJburg en het Stationsgebied en in steden als Rotterdam, Almere en Eindhoven. Naast de rondleidingen begeleidt Wendeline ook regelmatig studenten Production Design aan de Nederlandse Filmacademie en geeft ze lezingen en presentaties over verschillende gebieden en gebouwen.