VEEL STEUN VOOR DORPSPLAN

Veel steun voor dorpsplan van initiatiefgroep Mooier Bergen

Gedurende de zomer blijven we presentaties in ons dorp houden

Het was volle bak afgelopen zaterdag in de voormalige brandweerkazerne. Stichting Mooier Bergen gaf een toelichting op haar plannen voor de voormalige Brandweer-/Harmonielocatie.


Ondanks het weer zijn circa 600-700 Bergenaren eropuit getrokken om het dorpsplan te zien.

Foto: Ernest Selleger

René Meijer, voorzitter van Stichting Mooier Bergen: “De inloopmiddag was zonder meer een groot succes met precies de gezellige sfeer die we voor ons zien als ons plan gerealiseerd is. Er zijn tientallen steunbetuigingen getekend en honderden euro’s gedoneerd. We zijn ook veel dank verschuldigd aan de Harmonie die vrijwillig de dag is komen opluisteren.

Een terugblik

We zijn nu ruim een jaar bezig. In dat jaar hebben we uitgebreid vooronderzoek gedaan, veel gesprekken gevoerd met bewoners, exploitanten en investeerders. En sinds anderhalve maand worden we gefaciliteerd door de gemeente.

De kern van ons plan is samen te vatten als een ‘Huiskamer’ met een gezellig, kleinschalig karakter dat aansluit bij de identiteit van Bergen, met bedrijvigheid, cultuur en zonder hoogbouw. Geworteld in het verleden, verbonden met de toekomst “Prima plan, passend bij Bergen”, zoals een referent schreef.

Het harmoniegebouw en de oude brandweerkazerne willen we een nieuw leven geven en inbedden in de ‘huiskamer van Bergen’: een mooie ontmoetingsplek die we samen maken. Waar we ons welkom voelen, wonen, werken, genieten.

Gedurende de zomer blijven we presentaties in ons dorp houden. Wij vinden het enorm belangrijk dat inwoners en ondernemers het plan omarmen. De gemeenteraad moet zich immers gesteund voelen door hun achterban als ze besluiten om voor ons plan te kiezen. Bergen is van ons allemaal en we willen er nog lang met plezier wonen en toeristen willen er juist vanwege de bijzondere sfeer zo graag komen.

Een Engelstalige steunbetuiger formuleerde dat heel mooi: “…your plan is exactly what the charming ‘dorp’ of Bergen binnen need…”

Voor het eerste schetsontwerp en maquette hebben wij een gerenommeerd architectenbureau (krft) gevraagd. De groep jonge architecten is bekend met renovatie van bestaande gebouwen. Zo hebben ze onder andere de Hermitage en Kleine Komedie in Amsterdam gedaan en zijn ze op dit moment met het Singer museum in Laren bezig.

Goed idee, ik doe mee!

Tot zaterdag hebben we alles zelf gefinancierd. Nu er geld is gedoneerd zijn we hoopvol dat we de architect de vervolgopdracht kunnen geven om tot 30 september de schetsten uit te werken tot een Bergen waardig architectonisch ontwerp. Dat zou een geweldige mijlpaal zijn die we met z’n allen bereiken.

Steun het dorpsplan van Initiatiefgroep Mooier Bergen! Draag je steentje bij en word vriend op mooierbergen.nl. Alle donaties -groot of klein- zijn van harte welkom.

Uit de grond van ons hart: bedankt voor Uw steun!

Kijk voor meer informatie: www.mooierbergen.nl, volg initiatiefgroep Mooier Bergen- Stichting op Facebook en mail je suggesties naar mooierbergen@gmail.com.”

Initiatiefgroep Stichting Mooier Bergen bestaat uit een groep professionals waaronder deskundigen op gebied van stedenbouw, retail, verkeer, beleid & participatie, architectuur, vastgoed economie, project-, en stakeholder management, communicatie, advocatuur. We zetten ons belangeloos in voor een alternatief plan voor de Harmonielocatie.