Bergenaren roeren zich over centrumplan: “Wij willen geen koopgoot”

BERGEN Of het leeft in Bergen hoeft men zich niet meer af te vragen. Tientallen insprekers en zo’n honderd belangstellenden waren gisteravond afgekomen op de vergadering van de raad over het centrumplan. Bergen roert zich duidelijk over de herinrichting van het centrum van het dorp.

http://www.rtvnh.nl/bergenaren-roeren-zich-over-centrumplan

Door verslaggever Anne Klijnstra

Een drukbezochte vergadering van de raad in Bergen gisteravond. De behandeling van de herinrichting van het dorpshart, de entree van Bergen, trok maar liefst 33(!) insprekers. Een uitzonderlijk hoog aantal, bevestigt ook een gemeentevoorlichter.

Naast de insprekers zat de publieke tribune, de naastgelegen kantine en de commissiezaal vol met zo’n honderd belangstellenden. Hoe het dorpshart langs de Dreef en de Harmonielocatie eruit komt te zien in de toekomst leeft duidelijk onder de inwoners.

Lees ook: College Bergen kiest voor dorpsplan met supermarkt

Al dik veertig jaar wordt er in Bergen over plannen voor het centrum gebakkeleid, en nog dit jaar wil het gemeentebestuur de knoop doorhakken. Het college van B&W heeft gekozen voor ‘De 7 Dorpelingen’, een plan inclusief een grote supermarkt. De raad moet daar nog mee akkoord gaan, en besprak het plan gisteravond in een commissievergadering.

Maar niet bij iedereen in Bergen gaan de handen op elkaar voor de ‘dorpelingen’. Een groot aantal inwoners ziet meer in het andere plan ‘In Harmonie’. Een plan gemaakt door Bergenaren, kleinschalig en dorps. Dat was ook duidelijk terug te horen bij de insprekers. Díe insprekers konden steeds op applaus en gejuich rekenen van het publiek.

Lees ook: Teleurstelling over afwijzing Bergens dorpsplan: “Dit is wat burgers willen”

“Wij willen geen koopgoot”, verwoordde inspreekster Marit Onrust het. Zij bood de raad ook een petitie aan met ruim duizend handtekeningen en nog eens zoveel steunbestuigingen voor ‘In Harmonie’. “Wij hebben het erover op feestjes en bij het voetbalveld: wij willen dat grootschalige plan niet.”

Op 15 december praat de gemeenteraad verder over de ontwikkeling van het centrum van Bergen. Een poging van de oppositiepartijen om de behandeling van het onderwerp uit te stellen, redde het niet. Zij vinden dat er meer tijd nodig is om alle (nieuwe) informatie over beide plannen door te nemen. De coalitiepartijen gingen daar niet in mee.