Witte zakdoekjes voor de tranen
Verslaggever Mark Minnema _ Er zijn witte zakdoekjes. Bij binnenkomst worden ze uitgedeeld uit. ‘Niet mee eens = zwaaien met zakdoek’, luidt de handleiding.
We kennen dat uit het voetbal, zwaaien betekent: kras maar op, trainer. Of wethouder misschien? Hoe dan ook, tegenstanders van plan De 7 Dorpelingen zijn goed vertegenwoordigd tijdens de Bergense raadsvergadering, waar een besluit moet worden genomen over de Harmonielocatie. Een kwestie die het dorp splijt, daar zijn velen het dan weer wel over eens.
Maar van ’t schreeuwen zijn ze niet, zegt Peqqy, die zakdoekjes uitdeelt. “Door te zwaaien spreek je met je hart. Maar je kunt er ook je tranen mee drogen.”
Twee securitymensen zijn ingehuurd om de orde te bewaken. Maar het is veel rustiger dan twee weken geleden, toen er 280 mensen, meest tegenstanders van het plan De 7 Dorpelingen, waren. Vanavond volgt een vijftigtal de raadsverdadering via beeldschermen. Regelmatig zuchtend. Af en toe joelend. En luid applaudiserend wanneer raadslid Zeiler (Gemeentebelangen) het als een volleerd cabaretier heeft over de krommunicatie door het college.
En ook applaus natuurlijk als raadsleden pleiten voor uitstel, voor overleg tussen partijen. „Ze willen geen gezichtsverlies”, schampert iemand als wethouder Rasch dat later afwijst.
Als de raad dan voor het plan en tegen bemiddeling stemt is de bitterheid toch nog groot. ‘Vreselijk’, zegt iemand. Een ander: „Je zag het aankomen, treurig.” En, het is nu eenmaal Bergen, Lucebert wordt geciteerd: ’Een bezield dorp dat thans bezeten zijn ziel verkwanselt in duitendieverij’. Het klinkt: we moeten geen tweede Callantsoog worden en de gewraakte Bakemaflat op het Plein komt ter sprake. Een Bergense zegt: „Het unieke karakter moet niet teloor gaan. Er wordt gesproken over elite van de Eeuwigelaan. Het tegendeel is waar. Iedereen wil het juist kleinschalig houden.”
Nadat de wethouder een motie van wantrouwen heeft overleefd, druipen de overblijvers morrend af. De securityman heeft een kalme avond gehad.